15: KİTAP YORUMU: Kuralsız


Kuralsız

en çok okunana kitaplar listesi


Yazar: Veronica Roth
Çevirmen: Uğur Mehter
Yayınevi : Artemis Yayınları


Tek Bir Seçim
Fedakarlık gerektirir
Tek bir fedakarlık
Kayıp getirir
Tek bir kayıp
Sorumluluk haline gelir
Tek bir sorumluluk
Savaş demektir
Tek bir seçim
Seni yok edebilir

Her seçimin bir sonucu vardır. Tris sevdiklerini -ve kendini- kurtarmak zorunda. Üzüntü, fedakarlık, kimlik, bağlılık, kurallar ve aşkla ilgili sorunlarla boğuşurken bu hiç de kolay olmayacak. Üstelik savaş başlıyor ve herkes tarafını seçmek durumunda. Ancak geri dönüşü olmayan bir yola giriyorsan, zafer getireceğini umduğun seçim, tüm hayatını altüst edebilir.
(Tanıtım Bülteninden)

İnce Kapak:
Sayfa Sayısı: 516
Baskı Yılı: 2015


KİTAP YORUMU


Cahil Okur’dan herkese merhabalar…

Uzun bir aradan sonra tekrardan sizlerleyim. Uyumsuz serisinin ikinci kitabı olan Kuralsız bitti. Uyumsuz’da başlayan serüven Kuralsız ile devam ediyor.
Savaş kızışmakta ve saflar giderek değişiyor. Tris’in uyumsuz olduğu artık herkes tarafından bilinmekte bu bazen coşkuyla karşılanmasına bazense istenmeyen kişi olmasına neden olmakta. Ancak Tris’in tek düşüncesi annesi ve babasının boşuna ölmediğini kanıtlamak. Zaman zaman bu düşünceden uzaklaşsa da kitabın sonlarına doğru mücadeleye devam etmesi gerektiğine karar veriyor.
Aksiyon severlere bir müjde ilk kitapta bıraktığınız yerden aksiyon devam ediyor. Hatta giderek arttığını bile söyleyebilirim. Beklenildiği üzere Cesurlar ve Bilgeler iş birliği yapmakta. (Hepsi bu sınıflandırmaya girmese de Bilgeliği temsil eden mavi kolluklu cesurların çoğunlukta olduğunu belirtmek gerekiyor.)
Kuralsız, Kitap Yorumları, en çok okunana kitaplar listesi
Ancak kitabın eksi yanları olduğunu ya da beni sıkan taraflarını da dile getirmem lazım; Tris ve Tobias arasındaki çekişmelerin yoğunluk kazandığı sayfaları okurken sıkıldığımı belirtmeliyim. Ayrıca hain Cesurların liderlerinden biri olan Eric’in sonu hiçte beklediğim gibi olmadı. Karakter bu kadar büyütülmüşken daha farklı bir son olabilirdi diye düşünmeden edemedim kendimi.
Tobias ve annesi hakkındaki bilinmezlik bu kitapta da devam ediyor ancak kitabın sonundaki sürpriz sonunda durum ne olur tam emin değilim.
Son demişken şunu söylemeden edemeyeceğim; ne yazık ki tahmin ettiğim bir düzlemde kitap ilerliyor. Bundan sonrası ile ilgili kitabı okumadan bazı fikirlerim var ancak sizlerle paylaşmayacağım. Üçlemenin son kitabı ardından genel bir değerlendirme yaparız belki. Şimdilik sadece şunu söyleyeyim kafamda genel kanıda olduğu gibi sürekli Açlık Oyunları ile Uyumsuz serisini karşılaştırıyorum. Ve evet birbirlerine çok benziyorlar…
Şimdilik bu kadar, bundan sonraki bölümler spoiler içerebilmektedir. Okumadan dikkate almanızı öneririm.

SEÇTİĞİM SÖZLER


  • Tris: Gerçekler planları değiştirir. (Sayfa 32)
  • Tris: Ona ihtiyacım olduğunu söyleyemem. Ona muhtaç olamam., bu kadar net. Birbirimize muhtaç olmamalıyız çükü bu savaşta kimin ölüp kimin kalacağını bilemeyiz. (Sayfa 158)
  • Lynn: İstediğin kadar birine cesur olmayı öğret, başa gelmedikçe o kişinin neler yapacağını asla bilemezsin. (Sayfa 165)
  • Tris: (Babam) Bana her şeyin doğru bir yolu olduğunu, bu yolun ne olduğunu bulmaya çalışmam gerektiğini söylemişti. (Sayfa 262)
  • - Tris: Ben önemli falan değilim, Herkes ben olmadan da yaşayabilir.
- Tobias: Herkesten bana ne! Ben nasıl yaşayacağım? (Sayfa 300)
  • Tris:  Bir yerlerde okumuştum; Ağlamak bilimsel açıklamalara meydan okuyan bir şeymiş. Gözyaşının tek amacı, gözlerin kurumasını önlemek. (Sayfa 329)
  • Tris: Yas, suçluluk duygusu kadar ağır değil ama insandan çok daha fazlasını alıp götürüyor. (Sayfa 363)
  • Tris: Ortak bir düşmanımız olması bizi dost yapar mı? (Sayfa 406)
  • - Fernando: Hadi bakalım Kuralsız!
- Tris: Ne?
      - Fernando: Kuralsız. Bir özel isim.Savaşçı olarak görülmesi gerekmeyen ama kurulu düzen ve otoriteye karşı duran kişi. (Sayfa 440)
  • Tris: Hiç kimseyi tam olarak tanıyamazsınız ama bazen onlara güvenip güvenmemeye karar verirsiniz. (Sayfa 489)
  • Tris: Bazen ezdiğiniz insanlar gün gelir sizden daha güçlü olurlar. (Sayfa 497)


DİĞER YORUMLAR

  •  Tuğçe'nin Kitaplığı yorumu
  • Kitab-ı Sevda'nın yorumu
  • Nora'nın Kitaplığı'nın yorumu 





Serinin Diğer Kitapları Hakkındaki Yorumlarım

Veronica Roth, Uğur Mehter, Artemis Yayınları, Uyumsuz

Hiç yorum yok

Yorumlarınız Bizim İçin Önemlidir

Blogger tarafından desteklenmektedir.