06 KİTAP YORUMU - Hobbit

hobbit yorumu, hobbit kitabı

Hobbit

Yazar :J.R.R. Tolkien
Çevirmen :Gamze Sarı
Yayınevi :İthaki Yayınları

Tolkien'in ünlü eseri, şimdi de Alan Lee'nin Hobbit için özel olarak çizdiği illüstrasyonlarla zenginleşti.
Bir İngiliz Edebiyatı Profesörü olan J.R.R. Tolkien bundan yaklaşık yetmiş yıl kadar önce dünyaya bir kitap hediye etti. Bu kitapla birlikte insanlar ilk defa hobbit denen ahaliyle karşılaşıyordu. Cücelerden bile kısa boylu, yemeye, içmeye ve eğlenmeye düşkün, iyi yürekli, mutlu ve kendi küçük köylerinde her tür maceradan uzak yaşayan bir ahaliydi hobbitler. Ta ki büyücü Gandalf onları ziyaret edene kadar. "Hobbit", diğer hobbitlerden aslında hiç de farklı olmayan bir hobbitin, Bilbo Baggins'in fantastik maceralarından oluşuyor. Bilbo Baggins, büyücü Gandalf ve cücelerle birlikte, cücelerin hazinesini kötü ejderha Smaug'dan geri almak için aslında hiç de istemediği bir yolculuğa çıkar. Ama yine de hobbitin içinde henüz keşfedemediği maceracı bir yan vardır ve yolculuk ilerledikçe Bilbo Baggins kendi cesaretinin ve gücünün farkına varmaya başlar.
Tolkien'in aslında çocuklar için kaleme aldığı "Hobbit", çok geçmeden yetişkinlerden, özellikle de 60'ların asi gençliğinden büyük ilgi gördü. Bunun üzerine Tolkien hobbitlerin, elflerin, cücelerin ve insanların goblinler, troller, kurtlar ve her tür kötü ve çarpık yaratıkla olan mücadelesini anlatmaya devam ederek "Yüzüklerin Efendisi"ni yarattı. Bugün "Hobbit"le birlikte "Yüzüklerin Efendisi" fantastik edebiyatın kült eserleri arasında yer alıyor.

Sayfa Sayısı: 312
Baskı Yılı: 2015
Dili: Türkçe

KİTAP YORUMU


Benim için geç kalmış bir okuma ile karşınızdayım. Maalesef “Yüzüklerin Efendisi” üçlemesinin ciddi bir taraftarı olmama rağmen Hobbit’i daha yeni okudum. Aslında uzun zamandır kitaplığımda yer almasına rağmen daha yeni fırsat buldum. Üzgün müyüm? Kesinlikle evet!
Gelelim asıl konuya; kitap hakkındaki görüşlerime. Bildiğiniz gibi Hobbit, Yüzüklerin Efendisi üçlemesinin öncesindeki olayları anlatan bir kitap. Kitabın yazılma amacı bir çocuk kitabı olması ve olayların anlatımı da buna uygun olarak masalsı bir şekilde gerçekleştirilmiş. Ancak bu demek değil ki kitabı büyükler okuyamaz. Eğer ki Yüzüklerin Efendisi üçlemesini sizde benim gibi çok sevmişseniz bu kitabı kesinlikle okumanız gerekmekte.
Bilbo Baggins’in gençlik yıllarında geçen bu hikayede Biblo bir hırsız olarak hizmetlerini Thorin Meşekalkan ve arkadaşlarına sunmaktadır. Bu serüvenin başlangıcını elbette ki Gandalf yapmaktadır. Kendisinin Bilbo ile tanışıklık hikayesini de Hobbit içerisinde öğreniyoruz.
Bilbo Baggins, Thorin Meşekalkan ve diğer 12 cüce ile birlikte Yalnız Dağ’ı ve içerisindeki hazineleri ele geçirmek adına çok ciddi bir serüvene atılırlar. Ejderha Smaug ise çok ciddi bir engel olarak karşılarında durur. Elbette tek sorun  Smaug değildir ve bunu kitabı okuduğunuzda göreceksiniz.
Başlarından geçenleri burada ayrıntılı olarak anlatmak istemiyorum. Filmleri izlemişseniz bu konuda birazda olsa bilginiz vardır. Ancak kitap ile filmdeki olay örgülerinin tam anlamıyla örtüşmediğini belirtmek de fayda var. Benim gibi bazı beklentiler ile kitaba başlarsanız ciddi anlamda üzüleceğinizi belirtmek isterim. Filmde yer alıp kitapta yer almayan karakterlerin başında Legolas gelmekte. Kendisinden kitapta hiç bahsedilmiyor. Thranduil ise kitapta sadece Elf Kralı olarak geçmekte. Tauriel ve Kili’nin aşkı ise hiç hesapta yok.
Diğer farklılıkları ise şu şekilde sırlayabilirim;
  • Hobbit Kavuğu (Bilbo Baggins’in evi) filmden çok çok büyük ve lüks olarak anlatılmakta kitapta.
  • Gandalf’ın mavi şapkasından bahsedilmekte kitapta. Ancak filmlerin tamamını izlemiş biri olarak Gandalf’ın hiç mavi bir kukuleta taktığını görmedim.
  • Bilbo ve cücelerin fıçılar vasıtasıyla Orman Elfleri’nden kaçışını hatırlıyorsunuzdur. Film ile kitap arasındaki ciddi bir farkta burada yatmakta. İki anlatım arasında dağlar kadar fark var.
  • Filmde geçen Azog, Thorin Meşekalkan karşılaşmasında kitapta hiç bahsedilmemektedir.
Bu ve benzeri farkları sizde kitabı okuduğunuzda göreceksiniz. Ancak şunu unutmayın ki kitabın kesinlikle daha güzel olduğunu söylemem gerekiyor.
Sadece Kayseri şivesi ile konuşan Troller garibime gitti. O kadar kusur kadı kızında da olur J

Seçtiğim Satırlar

Bu kitaptan seçtiğim sözler ise şu şekilde;
  • Bir hobbit kavuğuydu ve bu da konfor demekti. (Sayfa 7)
  • İlerledikçe ne kadar az soru sorarsan başını belaya sokma olasılığında o kadar az olur. (Sayfa 53)
  • “Bir sakıncası yoksa nereye gittiği sorabilir miyim?” dedi Thorin Gandalf’a yan yana giderlerken,
“İleriye bakmaya” dedi beriki.
“Ya seni tam zamanında geriye döndüren neydi?”
“Arkaya bakmam” dedi Gandalf. (Sayfa 67)
·         Bir şey bulmak istiyorsan, aramak gibisi yoktur. (Sayfa 85)
·         “Hırsıs, hırsıs, hırsıs! Baggins! Nefret ediyoruss ondan, nefret ediyoruss ondan, nefret edeceğiss ondan sonsusa dek!” (Sayfa 127)
·         “Bir hobbit boyunda ve gece vakti kartal yuvasındaysanız, bir kartala küstahlık etmemeniz gerekir.” (Sayfa 157)
·         “Gün gelecek can verecekler ve ben geri döneceğim” (Sayfa 166)
·         Yine de elfdiler ve hala da öyledirler, bu da İyi Kimseler demektir. (Sayfa 238)
·         “Üstelik burada iplere gerek yok” dedi. “Bir kez içeriye getirilenlerin büyülü kapılarımdan kaçmasına imkan yoktur” (Sayfa 243)
·         Ama dağın görüntüsünden zerre kadar hoşlanmamıştı. (Sayfa 266)
·         Bir cücenin intikam için veya kendisine ait olanları geri almak uğruna nelere cüret edebileceği bilinmez. (Sayfa 280)
·         Cüceler kahraman değil, paranın değerini çok önemseyen, hesapçı bir halktır. (Sayfa 297)
·         “Asla canlı ejderhalara gülme, Bilbo, seni ahmak!” (Sayfa 317)

·         Savaşları anlatan bir sürü şarkı dinlediğimde yenilginin de şanlı olabileceğini anlamıştım. (398)

HOBBİT İÇİN DİĞER YORUMLAR


Hiç yorum yok

Yorumlarınız Bizim İçin Önemlidir

Blogger tarafından desteklenmektedir.