05 KİTAP YORUMU - Taht Oyunları

taht oyunları kitap yorumu

Taht Oyunları


Yazar :George R. R. Martin
Çevirmen :Sibel Alaş
Yayınevi :Epsilon Yayınları

Yazların on yıllar, kışların bir insan ömrü sürebildiği diyarda, dehşetli ve soğuk zamanlar yaklaşmaktadır. Kışyarı'nın kuzeyindeki buzul topraklarda, Yedi Krallık'ı koruyan Sur'un ötesinde tehditkâr doğaüstü güçler toplanmaktadır. Savaşın tam ortasında, doğdukları topraklar kadar sert, boyun eğmez Starklar vardır. Acımasız soğuğun hüküm sürdüğü kuzeyden, uzak güneydeki sıcak zevk yurduna uzanan, leydiler, lordlar, savaşçılar, büyücüler ve katillerle dolu öykü, korkunç kehanetlerin işaret ettiği bir devirde başlamaktadır. Komplo, trajedi, ihanet, zafer ve dehşet dolu olayların ortasında Starklar'ın, dostlarının ve düşmanlarının kaderi bıçak sırtındadır. Hedef, en ölümcül savaş olan taht oyununda muzaffer olmaktır.

George R. R. Martin türünün sınırlarını zorladığı Taht Oyunları ile bir şaheser ortaya koyuyor. Dünyanın dört bir yanındaki fantastik edebiyat okurlarını kesinlikle memnun edecek epik serinin ilk cildi gizem, entrika, aşk ve macera dolu sayfalarıyla büyülüyor.


"Kendisinden her zaman en iyi işleri beklediğim George R. R. Martin beni asla şaşırtmıyor."
Robert Jordan

"Muhteşem bir öykü, muhteşem bir tarihi fantastik yapıt! Göz kamaştırıcı. "
Anne McCaffrey

"Muhtemelen gelmiş geçmiş en iyi epik fantastik eser. "
Marion Zimmer Bradle

"Döneminin başat fantastik kitabı Okumamak mümkün değil. "
The Denver Post

"George R. R. Martin en iyi bilim kurgu yazarlarımızdan. Taht Oyunları da onun en iyi kitaplarından biri. "
Raymond E. Feist

"Hem romantik hem gerçekçi. "
Chicago Sun-Times

Sayfa Sayısı: 850
Baskı Yılı: 2011
Dili: Türkçe

KİTAP YORUMU

Taht Oyunları 2011 yılında ikinci defa basılan bir kitap. Bildiğiniz gibi kitap dizinin yayına girmesi ile birlikte yeniden popüler olan bir eser. İlk basımda bildiğim kadarıyla yeterince ilgi görmemiş ve serinin devamı basılmamıştı. Ancak dizi ile birlikte tüm seri "epilson" tarafından basılarak Türk okurlara sunuldu. 
Kitabın konusu ile alakalı olarak fazlaca bir şey söylemek gerektiğine inanmıyorum. Bunun sebebi ise dizi nedeniyle hemen hemen herkes olayları az ya da çok biliyor. Ancak yinede hiç haberdar olmayan arkadaşlar için kısa bir özet geçelim; 

Bütün macera bu harita üzerinde geçmekte
Olayların temelinde Eddard Stark ve ailesi yer alıyor. Eddard Stark ve Kral Robert Baratheon küçüklüklerinden beri arkadaşlardır. Bir nevi kardeş diyebiliriz. Kral Robert, Eddard'ın kalesi olan Kışyarı'nı ziyaret ederek Eddard'ın (Ned) kral eli olmasını ister. Ned bu teklifi istemese de kabul eder ve 7 krallığın merkezine gider ve olaylar başlar. Oldukça onurlu bir adam Ned Stark, krallıktaki ayak oyunlarına ve entrikalara ayak uyduramaz ve neticede olanlar olur. Ned'in başına gelenlerde doğruyu bulma arzusu kadar kardeşi gibi sevdiği Kral Robert'ın karısı Cersei Lannister'in de payı büyüktür. (Kitabı okumayanlar için ne olduğunu söylemek istemedim)
Ned Stark'ın başına gelenler sonrası oğlu Robb Stark, kuzeyin lordları ile babasının yardıma koşmaya niyetlenir. Bunda belli bir oranda da başarılı olur. Ned Stark ile krallığa giden kızları Sansa ve Arya Stark'ın başına ise gelmeyen kalmayacaktır elbette. 
Ned'in diğer yasal varisleri olan Brandon ve Rickon ise Kışyarı'nda bambaşka işler peşindedir. Kafalarında başka sorular vardır ve inatla cevap ararlar. 
Ve elbette Taht Oyunları' fanlarının hayranı olduğu Jon Kar var birde. Kendisi amcası Ben Jen gibi tüm hayatını Sur'a adar. Ancak bu karar ona onur ve onursuzluk arasında bazı seçimler yapmaya zorlayacaktır. 
Diğer tarafta ise Targaryenlar bulunmakta. Hanedanın son üyeleri Prens Viserys ve Prenses Daenerys (Dany) hakları olduğunu düşündükleri tahtı ele geçirmek için farklı yollara girer. Aslında Prenses Dany Fırtanadadoğan abisinin zorlamaları ile bu sevdanın peşine düşer. ancak kader ağlarını örer ve demir taht için Dany, Viserys'dan daha çok tahtı istemeye başlayacaktır. Dany Fırtınadadoğan'ın bir diğer ismi ise Ejderhaların Annesi'dir. Sebebini kitabını okuduğunda göreceksiniz. 

Kısaca kitabın ana hatları bu şekilde. Aslında üstün körü bir geçiş yaptım ki kitabı okumayan ve dizi ile hiç tanışmamış arkadaşlara olay örgüsü hakkında bir spoiler vermiş olmayayım. 
Diziyi son karesine kadar defalarca izlemiş biri olarak kitabın çok daha güzel olduğunu söylemem gerekiyor. Eğer ben diziyi izledim şimdi o kadar sayfa kitabı okumaya ne gerek var diyecek arkadaşlar varsa bu fikirlerinin yanlış olduğunu bilmelerini isterim. 
Hem diziyi izlemiş hemde kitap serisine başlamış biri olarak dikkatimi çeken unsurlar ise şu şekilde; 
  • Kitapta karakterlerin yaşları diziye göre bir hayli düşük. Aslında bu konuda bilgi sahibiydim ancak kitabı okurken dizi sahneleri ile eşleştirme yapmaya çalıştığımda görüntülerin tam anlamıyla yerlerine oturmadığını belirtmem gerekiyor. 
  • Birçok karakter hakkında ki fikrim değişmedi. Sadece Brandon Stark ve Tyrion Lannister karakterleri diziye göre daha sempatik geldi diyebilirim.
  • Eleştirildiği kadar cinsellik içermediğini söyleyebilirim.Sadece Dany'nin olduğu bölümlerde bir tık fazla kadınlık ön planda. 

Seçtiğim Satırlar

Bu ve bundan sonraki kitap yorumlarımda seçtiğim satırlar başlığıyla sıkça karşılaşacaksınız. Kitap içinden hoşuma giden bölümleri burada paylaşacağım. Mümkün olduğunca spoiler içermeyecektir. Ancak yinede kitabı okumayan arkadaşlar bu satırları okumamakta özgürdür.

  • Tyrion Lannister "Neden böyle konuşup beni yaralıyorsun Jamie Ailemizi ne kadar sevdiğimi bilirsin. "
  • Kral Robert "Peki sence ne kadar masum kalacak. Bu çocuk er ya da geç bacaklarının arasını açacak ve benimle uğraşacak yeni ejderha eniklerini doğuracak". 
  • Kuzey sonsuza kadar uzuyordu
  • Üç ulu canavara tanrıların adını vermişti ozanlar. Balerion, Meraxes,  ve Vhaghar
  • Catelyn Stark  "Ve sonra ne göreceksek, göreceğiz." 
  • Brandon Stark "Bir adam korkusuna rağmen cesur olamaz mı?" dediğini duydu kendi sesinin. Ve babası cevap verdi; "Bir adamın gerçekten cesur olabileceği tek andır korktuğu an."
  • Sur, Kral Yolu'ndan ilk kez göründüğünde, "İnsan eliyle yapılmış en büyük yapı" demişti Benjen Stark, Jon'a. "Ve hiç şüphesiz en işe yaramayanı"diye eklemişti Tyrion Lannister sırıtarak. 
  • Ned Stark Yavruları ilk bulduklarında Jon ne demişti? "Bu yavrular sizin çocuklarınız tarafından sahiplenilmek için doğmuş."
  • Doreah "Bir gün gökteki bu ayda güneşe yaklaşıp çatlayacak ve ejderhalar geri dönecek."
  • Serçeparmak keçi sakalına dokundu. "Çok ağır öğreniyorsunuz Lord Stark" dedi. "Bana güvenmemek atınızdan indiğiniz andan itibaren yaptığınız en akıllaca şeydi"
  • Ned'in kafası zonkluyordu. "Neden? Neden şimdi? Jon Aryn on dört yıldır Kral Eli'ydi. Ne yapıyordu ki onu öldürmek zorunda kaldılar?" "Soru soruyordu" dedi Varys kapıdan çıkarken.
  • Tyrion Lannister "Bana inanır mısınız bilmem Leydi Stark ama ben aileme karşı bahse girmem."
  • Desmond "Sihirbazlar da diğer insanlar gibi başını kestiğinde ölür."
  • Fatih Aegon "Bir kral asla rahat oturmamalıdır."
  • Cersi Lannister "Taht oyunlarını ya kazanırsın, ya ölürsün. İkisinin arası yoktur."
  • "O ejderha değidi" diye düşündü Dany, garip bir şekilde sakindi. "Ateş ejderhaları öldürmez..."
  • Benjen Satrk "Surda sadece hak ettiklerine sahip olur insan"
  • "En azından bir gün için korucu oldum"diye düşündü Jon "Ne olursa olsun bunu benden alamazlar"
  • "Şu halimize bak Ned" dedi Robert "Tanrılar! Biz bu hale nasıl düştük. Sen buradasın ve beni bir domuz öldürdü Biz birlikte bir taht kazanmıştık"
  • "Yapayalnızdı" diye düşündü Jon "Sürüdekilerden ayrıydı. Farklıydı. O yüzden uzaklaştırıldı."
  • Üstat Luwin "Biz... Biz onun yüzünü çok iyi tanıyan bir taş oyma ustası bulmalıyız..."
  • Sansa Stark Bütün yapası gereken onu itmekti. Tam orada duruyordu, tam oracıkta. Solucan dudaklarıyla Sansa'ya gülümsüyordu. "Yapabilirsin" dedi kendine. "Yapabilirsin. Hemen şimdi yap." Onunla birlikte aşağı düşebilirdi. Umurunda değildi. Hiç umurunda değildi.

TAHT OYUNLARI İÇİN DİĞER YORUMLAR


Hiç yorum yok

Yorumlarınız Bizim İçin Önemlidir

Blogger tarafından desteklenmektedir.