42: KİTAP YORUMU : Cesur Yeni Dünya

Cesur Yeni Dünya, Aldous Huxley, Roman, Dünya Klasikleri, Bilim-Kurgu, Edebiyat, Brave New World, Ümit Tosun, İthaki Yayınları, Kitap Yorumları,
Kitabın Adı: Cesur Yeni Dünya
Yazar: Aldous Huxley
Baskı Tarihi: Haziran 2013
Sayfa Sayısı: 348
İSBN: 9789756902165
Kitabın Türü: Roman, Dünya Klasikleri, Bilim-Kurgu, Edebiyat
Orijinal Adı: Brave New World
Çeviri: Ümit Tosun
Dil: Türkçe
Yayınevi: İthaki Yayınları

KİTAP HAKKINDA


"Cesur Yeni Dünya" bizi "Ford'dan sonra 632 yılına" götürür. Bu dünyanın cesur insanları kapısında "Cemaat, Özdeşlik, İstikrar" yazan Londra Merkez Kuluçka ve Şartlandırma Merkezi'nde üretilirler. Kadınların döllenmesi yasak ve ayıp olduğu için, "annelik' ve 'babalık' pornografik birer kavram olarak görülür Toplumsal istikrarın temel güvencesi olan şartlandırma hipnopedya uykuda eğitim ile sağlanır. Hipnopedya sayesinde herkes mutludur; herkes çalışır ve herkes eğlenir. "Herkes herkes içindir."

"Cesur Yeni Dünya"nın önemi yalnızca ardılları için bir standart oluşturması ve karamsar bir gelecek tasarımının güçlü betimlemesiyle değil, aynı zamanda 'birey yok edilse de süren macerasının' sağlam bir üslupta anlatılmasıyla da ilgili. Huxley, yapıtını ütopa geleneğinin kuru anlatımının dışına çıkarıp 'iyi edebiyat' kategorisine yükseltiyor.
(Tanıtım Bülteninden)

KİTAP YORUMU


Cahil Okur’dan çooook uzun bir aradan sonra bir kitap yorumuyla herkese merhabalar…

Ne okuyamamam hastalığıymış bu arkadaş. Bir kitap 2 ayda biter mi? Kendimden gerçekten tiksinmiş durumdayım. Ne zaman kitabın başına otursam okumak gelmedi içimden. Hatta 42. kitap yorumu sonrası açıklayacağımı duyurduğum çekilişi bile öne aldım doğal olarak. Vakit çok ama çok uzadı çünkü. Bunda kitabın bir suçu yok lakin hemen belirteyim. Tamamen benimle alakalı bir durum. Neyse daha fazla lafı uzatmadan yoruma geçeyim ben.

  1. İçerik Yorumu

Dediğim gibi kitabı çok uzun bir sürede okudum. Böyle olunca da sindire sindire okudum demek mi daha doğru yoksa kopuk kopuk okudum demek mi bilemiyorum. Yinede neticelendirmek güzeldi : )

Kitapta anlatılan evren Henry Ford’un ölümünden sonraki 7. yy. Artık insanlar çiftleşerek çoğalmıyor tülerde üretiliyor. Ve her birey belli bir amaç uğruna doğuyor ve o amaç uğruna yaşayarak ölüyor. Evrende duygusallık yok, zevkler ve görev bilinciyle yaşayan bir toplum hakim. İlk bakışta aslında mevcut yaşadığımız evrenle çok farklıymış gibi geliyor ama ilerleyen sayfalarda ki hicivler size aslında nasılda bu günlerle özdeşleşen yanları olduğuna şahit oluyorsunuz.

Özellikle seks üzerine yapılan hicivler ve duygusallığın ayıp sayılması kavramları tamda günümüzü anlatır nitelikte. Ölüme bakış açımız ise aynen Huxley’in Cesur Yeni Dünya’da anlattığı şekle bürünmeye başladığının altını çizmek gerekiyor.

Her ne kadar bir distopya olarak görülse de kitap aslında tam manasıyla bir hiciv örneği. 1930’lu yıllarda yazılan eserle Huxley’in bugünleri o zamanlardan tahmin edişinin sinyallerini her satırda görüyorsunuz. Bu nedenle distopya veya bilim-kurgu beklentisi ile okursanız pek bir zevk alacağınız eser değil Cesur Yeni Dünya. Lakin günümüzün eleştirisinin yapıldığı bir hiciv anlamında bakıldığında muhteşem bir eser.

Kitabı “Uzun”un “George Orwell’in atası” demesi sonrası almıştım ve kitabın ortalarına geldiğimde kendisine “Ne alakası var, Orwell kadar değil bence” demiştim. Tamamladığımda ise işler daha netleşti. Bu anlamda kitabı sonlandırmadan karar vererek benim gibi hataya düşmeyin derim.

  1. Yazım Dili Yorumu

Huxley’in okuduğum ilk kitabıydı.bu anlamda yazarın dilini eleştirmeyi doğru bulmuyorum. Sadece bazı bölümlerde kimin konuşturulduğunu kaçırdıklarım oldu. Zaman zaman karışık bir anlatıma sahip olabiliyor kitap. Lakin bütününe bakıldığında bu anlamda benden geçer not almış durumda.  

  1. Yapısal Yorum

İthaki’nin tekrar basım ürünlerinden biri elimdeki.Kapak tasarımı sade ve güzel. Kitap sayfalarının kalitesi ve baskı da oldukça güzel. Kitap zevkinizi olumsuz etkileyecek bir durum ile karşılaşmadım. En büyük sorunlardan biri olan tashih sıkıntısı ile ise hiç karşılaşmadım.

SEÇTİĞİM SÖZLER


Her şeyin ulaşılabilir olduğu bir dünyada hiçbir şeyin anlamı yoktur. (Sayfa 15)

"Rüyaların yapıldığı maddeden yapılmayız biz" (Sayfa 17)

Temizlenmenin yolu çamurda yuvarlanmak değildir. (Sayfa 19)

Günümüzün totaliter devletlerinde köleliği sevdirmek, propaganda bakanlıkları, gazete yayıncıları ve okul öğretmenlerine verilmiş bir görevdir. (Sayfa 25)

Oturup kitap okursanız fazla bir şey tüketemezsiniz (Sayfa 71)

Sözcüklerin iyi olması yetmiyor; onların iyi bir amaç uğruna kullanmak gerekiyor. (Sayfa 88)

Geçmiş ve gelecek, beni hasta edecek. (Sayfa 118)

Evet uygar olmak steril olmak demektir. Ama bu insanların Ford'umuzdan hiç haberi olmadı, üstelik de uygar değiller. Onun içinde hiç anlamı yok. (Sayfa 122)

İnsan annesiz olmakla bir şeyleri kaçırmış olabilir. (Sayfa 124)

Bir adam durmadan gülümseyebilir, ama yinede yılanın biri olabilir. (Sayfa 141)

Eğer farklıysan, yalnızlığa mahkum oluyorsun. Yalnız olana acımasız davranıyorlar. (Sayfa 146)

Mutluluğun yüce bir yanı yoktur.  (Sayfa 221)

Mutluluğun bedelinin ödenmesi gerekir. (Sayfa 227)

Amaçsız çocuklar için sinekler neyse, bizde tanrılar için oyuz; eğlenmek için bizi öldürüyorlar.  (Sayfa 250)


Düzenin her türlüsü kaostan yeğdir. (Sayfa 263)

Cesur Yeni Dünya, Aldous Huxley, Roman, Dünya Klasikleri, Bilim-Kurgu, Edebiyat, Brave New World, Ümit Tosun, İthaki Yayınları, Kitap Yorumları,

18 yorum:

  1. George Orwell'ın atası... Çok cezbedici geldi şuan. :)

    YanıtlaSil
  2. ütopya ve distopya hiç okumuyorum ancak okuyanların yorumlarını okumayı seviyorum. sayenizde geri kalmıyorum bu türlerden de . ama okuyamayacağımı biliyorum *-*
    çok teşekkürler özenle yorumlamıışsın kitabı. kitaptan sözleri çok severim ben de. senin paylaştığın sözlerden de "Oturup kitap okursanız fazla bir şey tüketemezsiniz" çok beğendim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende hayran kalmıstım o soze :D Senı geride bırakmayız bız Demir merak etme :D

      Sil
  3. Bende şu sıralar kitap okurken çok zorlanıyorum. Aynı paragrafı anlamak için 2-3 defa okuduğum oluyor. Sanırım beynim çok yorgun şu sıra. ''Günümüzün totaliter devletlerinde köleliği sevdirmek, propaganda bakanlıkları, gazete yayıncıları ve okul öğretmenlerine verilmiş bir görevdir.'' cümlesi günümüze çok uyuyor.

    YanıtlaSil
  4. Blogları geziyordum, bir uğrayayım dedim. Ne kadar ayrıntılı ve özenli bir kitap yorumu. Tebrik ediyorum gerçekten. Sırada çok kitabım var, fırsat olur mu bilmiyorum ama merak ettim. Takip ediyorum sizi. Ben de bloguma beklerim kardeş ⭐

    YanıtlaSil
  5. Merak ettiğim bir kitaptı. Mutlaka okuyacağım ama ne zaman kim bilir :) teşekkürler çok güzel yorumlamışsınız. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Serhat kardeşim, beğenmeniz beni mutlu etti

      Sil
    2. Bu arada blogunun tavsiye kısmına beni de eklmeişsin teşekkür ederim :D

      Sil
    3. Ne demek benim gözümde hak ediyorsunuz. Siz de yorumunuzla yaklaşımınızla samimisiniz bana ve diğer arkadaşlara karşı. Ben de teşekkürümü bu yolla göstermeye çalışıyorum. Ben teşekkür ederim. :)

      Sil
  6. okudum , beğendim laki distopya deyince Ursula Mülksüzler candır , tektir gözümde :D

    YanıtlaSil
  7. Kitabın ele aldığı ve eleştirdiği noktalar mükemmeldi. Benim için güncelliğini kolay kolay yitirmeyecek bir distopya çizmiş yazar. Ancak senin de belirttiğin gibi yazarın üslubu biraz sıkıntılıydı. Yine de belirteyim, ben eski İthaki basımlarından okumuştum kitabı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eskisi ile yenisi arasında bir fark yoktur sanırım Özlem. Lakin eski basımları daha çok seviyorum nedense :D

      Sil
  8. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Önemlidir

Blogger tarafından desteklenmektedir.