25: KİTAP YORUMU: Yandaş

Yandaş, Veronica Roth, Yandaş


Yazar: Veronica Roth
Çevirmen: Uğur Mehter
Yayınevi : Artemis Yayınları

Tek bir seçim
Seni dönüştürebilir

Tek bir seçim
Seni yok edebilir

Tek bir seçim
Kim olduğunu belirler

Birinin korkularını çekip aldığınızda, merhamet duygusunu da almış olursunuz.

Tris Prior'ın bir zamanlar inandığı topluluk sistemi çöküşün eşiğinde. Bu nedenle Tris, yeni bir dünya keşfetme fırsatını tereddütsüz kabul ediyor. Çünkü Tobias'la birlikte çitlerin ötesinde yalanlardan, iç içe geçmiş ilişkilerden ve acı hatıralardan uzak, yeni bir hayat kurma şansı olabilir. Oysa Tris'in öğreneceği gerçekler, ardında bıraktıklarından çok daha tehlikeli. Bildiği her şey anlamını hızla yitirirken, Tris insanın karmaşık doğasını anlamak için savaşmak zorunda. Tabii cesaret, dostluk, fedakârlık ve aşk gibi imkânsız seçimlerle de karşı karşıya.
(Tanıtım Bülteninden)

Sayfa Sayısı: 528
Baskı Yılı: 2015

KİTAP YORUMU


Cahil Okur’dan herkese merhabalar…

Uyumsuz Serisi’nin üçüncü kitabı olan Yandaş’ı da artık okumuş bulunmaktayım. Kuralsız’ın nasıl bittiği hepinizce malum. Tris ve arkadaşları artık başka bir dünyanın olduğundan haberdar durumdalar. Bu da yeni bir sorunu meydana getirmekte; “Bizim dışımızdaki dünya nasıl bir yer?”

Elbette ki 16 yaşındaki Fedakarlık kızımız Beatrice Prior ya Cesur kızımız Tris (Artık onu ne şekilde görmek istiyorsanız) bu kendileri dışındaki dünyada neler var bilmek istiyor. Bu da maceranın başlangıcı anlamına geliyor.

Kitaba da adını veren ve yeni kurulan Yandaş topluluğu ile birlikte oluşturulan küçük bir grup Dostluk yerleşkesinin ilerisinde neler olduğunu bulmak için yola çıkıyorlar. Elbette bu yolculuk tam anlamıyla istedikleri gibi gittiğini söylemem. Konuya dair daha fazla bilgi vermemek adına burada konuyu değiştirmek gerekiyor sanırım.

Veronica Roth’un yazdığının serinin ilk iki kitabına göre bariz bazı farklar gözünüze çarpacak Yandaş’ı okurken. Önceki iki kitapta olaylar tamamen Tris’in gözünden anlatılırken, Yandaş’ta Tobias ya da Dört olarak bildiğimiz karakterde anlatıcı konumuna geçmekte. Ancak burada beni rahatsız eden durum şu oldu; eğer ki kitabı dikkatli okumuyorsanız bazen “Tris mi anlatıyordu, yoksa Tobias mı?” diye düşünmeden edemiyorsunuz.  Bunun temel nedeni ise her iki anlatım arasında herhangi bir farkın bulunmaması. Sonuçta iki karakteri de Roth konuşturuyor olsa da bazı farklılar olsa daha güzel olabilirdi diye düşünmeden edemiyorum.

Anlatılan konu bakımında aslında çok ta beklemediğim bir olayla karşılaştım ya da burada beni şaşırttı diyeceğim bir olay olmadı. Olaylar tahmin ettiğim düzlemde devam etti. Sadece  kitabın sonunda dış dünyada yaşayan insanlara olanları pek beklemiyordum. Daha vahşice bir son bekliyordum açıkçası. (Spoiler vermemek adına böylesi saçma bir kelime kurdum. Özür dilerim. ) Tris için seçilen kader ise; ne bileyim olmamış sanki. Daha farklı bir şey olabilirdi.Yakışmadı, yakıştıramadım açıkçası maalesef.

Ve kitabı okuduğum ilk günden beri aklımda olan ve okuyanların aklında bir soru işareti var. Uyumsuz serisi Açlık Oyunları serisi ile bariz bir benzerlik taşımakta. Olayların neticelenmesi bile bu çağrışımı yapmanıza neden oluyor. İki seri hakkında karşılaştırma yapılmasını başta garipsesem de, seri tamamlandığında bu benzerlik beni biraz düşündürdü. Ne diyelim iddialar söyleyenleri bağlar ve olmaması gereken bir durum meydana gelmişse bunun vebali sayın yazarların boynuna J

Serinin dördüncü kitabı denir mi bilmiyorum ama bu seri ile alakalı olduğu için dört kitabını da okuyacağım. Dört’te Tobias’ın anlatıldığını biliyorum sadece içerik hakkında bir araştırma yapmadım. Bakalım Veronica Roth orada bize neler anlatacak. Şimdilik bu kadar, hoşça kalın…

SEÇTİĞİM SÖZLER


  • Tris: Uyumsuz olmam,genlerimin iyileştiği anlamına geliyor. Safım. Sağlıklıyım. (Sayfa 123)
  • Tobias: Çaresizlik insanlara şaşırtıcı şeyler yaptırabiliyor (Sayfa 171)
  • Tobias:Eğitimsiz insalara kendilerini geliştirme imkanı vermeyen bir sistem adil değildir. (Sayfa 193)
  • Christina: Bir şeylere hayatını iyileştirdiği için değil, gerçek oldukları için inanırsın. (Sayfa 253)
  • Tris: Gurur insanı kendi benliğine karşı körleştirir. (Sayfa 304)
  • Johanna: Bazen barış için savaşmamız gerekir. (Sayfa 311)
  • Tobias: Birinin sana olan sevgisini göstermesinin son yolu kendini feda etmesiyse, bunu yapmasına izin vermelisin. (Sayfa 403)
  • Tobias: Cesaret bazen acıya dayanabilmek için dişlerini sıkmak, her güne yeniden başlamak ve daha iyi bir hayata ağır adımlarla ilerlemektir. (Sayfa 497)
  • Tobias: Hayat hepimizi her birimizi kırıyor. Hiçbirimiz hasardan kaçamıyoruz. Ama şu anda öğrendiğim bir şey daha var: İyileşebiliriz. (Sayfa 514)

SERİNİN DİĞER KİTAPLARI

Artemis Yayınları, en çok okunana kitaplar listesi, Kitap Yorumları, Kuralsız,

Kuralsız, Uğur Mehter, Yandaş, Veronica Roth,

2 yorum:

Yorumlarınız Bizim İçin Önemlidir

Blogger tarafından desteklenmektedir.