10: KİTAP YORUMU: Kralların Çarpışması Kısım 1

kralların çarpışması kısım 1

Kralların Çarpışması (Kısım 1)

Yazar :George R. R. Martin
Çevirmen :Sibel Alaş
Yayınevi :Epsilon Yayınları

Buz ve Ateşin Şarkısı II

Krallar çarpışırken tüm diyar titrer...

George R. R. Martin, Taht Oyunları'nın sabırsızlıkla beklenen devam kitabı Kralların Çarpışması'nda okuyucuları eşsiz hayal gücüyle buluşturuyor. Büyü, intikam ve savaşla dolu, eşi benzeri görülmemiş bir dünyanın kapıları açılırken büyük bir serüven başlıyor.

Alev ve kan rengine bürünmüş bir kuyruklu yıldız, gökyüzünü baştan başa kaplamıştır. Ejderha Kayası'nın kadim kalesinden, Kışyarı'nın haşin topraklarına kadar korkunç bir keşmekeş hâkimdir. Altı güç, Demir Taht'ı ve parçalanmış Yedi Krallık'ı ele geçirmek için kıyametvari bir savaşa hazırlanmaktadır. Gecenin karanlığında ölüler yürümekte, kardeş kardeşi katletmektedir. Bir akıl şövalyesi, tehlike saçan bir büyücü kadını zehirlemek peşindedir. Bir prenses, öksüz oğlan kılığında dolaşmakta; Ay Dağları'nın vahşi adamları, yağma için inmektedir. Kardeş katli, zillet, simya ve kıyımla ilerleyen bu macerada zafer, kılıcı ve kanı en soğuk olanların dahi olabilir...

"Martin, birinci ciltteki vaadini fazlasıyla yerine getiriyor ve yazılmış en iyi fantastik eser olmaya aday serisine devam ediyor."
-The Denver Post-

"George Martin kesinlikle destansı fantastik edebiyatın yeni ustalarından."
-Katharine Kerr-

"Kendisinden her zaman en iyi işleri beklediğim George R. R. Martin beni asla şaşırtmıyor."
-Robert Jordan-

"Muhteşem bir öykü, muhteşem bir tarihi fantastik yapıt! Göz kamaştırıcı."
-Anne McCaffrey-

"Muhtemelen gelmiş geçmiş en iyi epik fantastik eser."
-Marion Zimmer Bradley-
(Tanıtım Bülteninden)

Sayfa Sayısı: 504
Baskı Yılı: 2011
Dili: Türkçe

KİTAP YORUMU



Herkese merhabalar…

Buz ve Ateşin Şarkısı ikinci kitabı olan Kralların Çarpışması Kısım 1 sona erdi. Kitabın konusuna hemen hemen herkes vakıf olsa da kısa bir özet geçmekte fayda var…
Robert ve Ned’in ölümü sonrasında 7 krallıkta her şey karışır. Aynı anda 4 kral birden ortaya çıkar. Joffrey Baratheon (Demir Taht’taki Kral), Stannis Baratheon (Dar Denizdeki Kral), Renly Baratheon (Yüksek Bahçe’deki Kral), Rob Stark (Kuze’ydeki Kral), elbette birde tahta hak iddia eden Denizin Karşısındaki Kraliçe olan Daenerys Targaryen var.
Adından da anlaşılacağı gibi serinin bu kitabı genel anlamda kralların çarpışması ve birbirleri ile olan mücadeleleri ile geçmekte. Mücadelenin içinde olmadan tahta yürüyen tek isim ise Daenerys (Kendisi bir hayli uzaklarda.) Benim en nefret ettiğim kral ise Stannis (Diziden gıcığım kendisine. Okudukça daha da gıcık oldum.)
Kralların çarpışması yanı sıra elbette Theon Greyjoy’un demir adalara yolculuğu var ki ablasının kendisine attığı kazık sizi de benim kadar keyiflendirecektir. Tam bu noktada şunu söylemeliyim ikilinin tanışması diziden bir hayli farklı. Theon’un adaya ilk ayak bastığı dakikalarda elbette. Bunun yanı sıra Brandon Stark’ın yaşadıkları yine aksiyonu en az noktalar olsa da okurken sizi en çok meraklandıran noktalar olacak diye düşünüyorum.

NOT: Ne yazık ki dizisi çekilen ve bire hayli popüler olan bir kitabın yorumunu yapmak oldukça zor.

Diziyi izlemiş olmanız kitapları okumamanız gerektiği anlamına gelmez. Emin olun ki kitaplardan çok daha fazla zevk alacaksınız. Bu nedenle kesinlikle kitaplara başlayın diyorum tekrardan.

SEÇTİĞİM SÖZLER


  • Üstat Cressen: “Yarım bir krallık, hiç olmayan bir krallıktan iyidir” (Sayfa 20)
  • Tyrion: “Kısayım, kör değil” (Sayfa 68)
  • Jon Kar: Sur dünyanın sonuydu. Ve biz Sur’un ötesine gidiyoruz. (Sayfa 96)
  • Catelyn: “Her kralın istediği şeyi isteyecek. Biat” (Sayfa 119)
  • Theon: Yaşlı Lordlar tozlanmış savaşlarını mezara kadar götürürdü. Hiçbir şeyi unutmaz, daha azını affederdi. (Sayfa 173)
  • Efkarlı Edd (Kara Karga): “Seni korkunç bir sonun beklediğini bilmek, o sonu önceden düşünmeden de yeterince kötü.” (Sayfa 201)
  • Arya: Syrio Forel, keskinliğini kaybetmiş bir kılıcın bacaklarını kaybetmiş bir attan farksız olduğunu söyledi. (Sayfa 212)
  • Sör Amory: “Delikanlılar, yaşlı adamlar aynı şekilde ölür” (Sayfa 216)
  • Tyrion: “Lord Varys, bazen Kral Toprakları’ndaki en iyi dostum olduğunuzu düşünüyorum. Ve bazen en yaman düşmanım olduğunuzu.” (Sayfa 236)
  • Tyrion: Yüzümün yarısını haşlamasına izin verebilirim.Dorne evliliği için ödenecek bir bedel olur. (Sayfa 313)
  • Catelyn: Bu dünyada bir kadından daha talihsiz bir insan var mıdır? (Sayfa 335)
  • Daenerys: Halkımın beni gördüğünde gülümsemesini istiyorum, tıpkı babamı gördüklerinde gülümsedikleri gibi. (Sayfa 416)
  • Tyrion: Belki de öğrenmemiz gereken sır bu. Önemli olan ne yaptığımız değil, onu nasıl yaptığımız. (Sayfa 438)
  • Stannis: “Kralların dostu yoktur. Sadece tebaaları ve hasımları vardır” (Sayfa 460)


KRALLARIN ÇARPIŞMASI KISIM 1 İÇİN DİĞER YORUMLAR



Ne yazık ki istediğim tatta diğer bloglarda yorum bulamadım. Arkadaşlarımıza haksızlık ettiğim sanılmasın. Sadece kitabı Kısım I ve Kısım II birlikte yorumlamışlar ve spoiler olmaması için bu seferlik link veremiyorum. Özür dilerim.

Serinin Diğer Kitapları Hakkındaki Yorumlarım



Hiç yorum yok

Yorumlarınız Bizim İçin Önemlidir

Blogger tarafından desteklenmektedir.